Yalova Gezi Rehberi: Yalova’da Gezilecek Yerler, Mekânlar ve Yeme-İçme Önerileri
6 ilçesi bulunan Yalova, Türkiye’nin kuzeybatısında, Bursa ve Kocaeli’nin arasında konumlanıyor. İstanbul’a bağlı bir ilçe iken, 6 Haziran 1995 yılında il olmuştur. Kaplıcaları ve termal su kaynakları ile öne çıkan bu güzel şehri gezmek için ortalama 1-2 gün yeterli. Biz sabah erken saatlerde yola çıkarak şehrin en önemli yerlerini 1 gün içinde gezmeyi başardık. 🙂
Hadi gelin, Yalova’yı birlikte keşfedelim!
İÇERİK
EN POPÜLER YERLER
1. Yürüyen Köşk
Şehir merkezinin simge yapılarından biri olan Yürüyen Köşk’ün insanın içini ısıtan tatlı mı tatlı bir hikâyesi var. Hikâyeye göre Atatürk’e 1930 yılında Yalova’daki yazlık köşkünün çatısına değen çınar ağacı dallarından birinin köşkün çatısına değdiği ve ağacın kesilmesi gerektiği söylenir. Atatürk, ağaç dalının kesilmesi yerine köşkün ileri taşınmasını ister ve o meşhur emrini verir: “Dal kesilmeyecek, Köşk kaydırılacak!” Bunun üzerine İstanbul’dan getirilen tramvay rayları, binanın temelleri altına yerleştirilir ve bina rayların üzerine oturtulur. Bu yöntemle köşk, 4 metre 80 santimetre kaydırılır. Atatürk’ün bizzat katıldığı çalışmalar tamamlandığında ise hem yapı yıkılmaktan, hem de çınar kesilmekten kurtulur. Bu tarihten sonra ise iki katlı bina Yürüyen Köşk olarak anılmaya başlar.
Manzarası ve konumu ile de büyüleyen bu güzelliği görmeden Yalova’dan dönmeyin!
2. Yalova Sahili ve Yalova Kent Müzesi
Safran Deresi’nin çevresinde cafe, restoran ve mağazaların konumlandığı Yalova merkez sahili, bize çok sevdiğimiz Eskişehir merkezini anımsattı. Bize göre içinden su geçen her şehir inanılmaz estetik duruyor. Yalova sahile gittiğinizde dere veya deniz manzarasına karşı bir yürüyüş yaptıktan sonra dere kenarındaki cafelerden birinde mola verebilirsiniz.
Yine Yalova merkez sahilinde bulunan Yalova Kent Müzesi 2013 yılında Yalova Hükûmet Konağının, Yalova Valiliği ve Yalova Belediyesi’nin ortak yürüttüğü Rekonstrüksiyon Projesi kapsamında müzeye çevrilmesiyle ziyarete açılmıştır. Müzeye girdiğimizde müze kartın geçip geçmediğini sormuş ve müzenin ücretsiz olduğunu duyunca şaşırmıştık. Yalova’ya gittiğinizde Yalova Kent Müzesi’ni gezerek Yalova’nın tarihi ve kültürü hakkında bilgi edinebilirsiniz.
3. Çınarlı Yol
Çınarlı Yol, şehir merkezinden Termal’e giderken kullanılan yolun üzerinde bulunuyor. 1930 yılında Atatürk döneminde dikilen fidanların bugün görkemli çınar ağaçlarına dönüşmesi ve ağaçların yolda adeta tünel etkisi yaratması kesinlikle görülmeye değer.
4. Taşköprü
Yalova’nın Çiftlikköy ilçesine bağlı Taşköprü Beldesi’nin adının Taşköprü olarak anılmasına sebep olan ve halen kullanılan tarihi köprüdür. Köyün kuzeyinde akan bir derenin üzerine yarım daireler şeklinde ve kesme taşlarla yapılmıştır. Köprünün kesin tarihi bilinmemekle birlikte yaklaşık 400 yıllık olduğu tahmin ediliyor. Köprünün önünde gayet fotojenik fotoğraflar çekeceğinize garanti veriyoruz. 🙂
5. Yalova Termal Kaplıcaları
Yalova Termal Kaplıcaları, şehrin en önemli turistik merkezlerinden birisi olarak karşımıza çıkıyor. Bizans dönemine kadar dayanan eski hamamları ile meşhur olan Termal ilçesinde isterseniz bir hafta sonu kaçamağı yapıp, bedeninizi ve ruhunuzu dinlendirebilirsiniz.
6. Sudüşen Şelalesi
Bize göre Yalova’nın en muazzam noktalarından biri olan Sudüşen Şelalesi, Samanlı Dağları’nın olduğu noktada yer alıyor. Sudüşen Şelalesi Yalova merkeze yaklaşık 20 km uzaklıkta. Şelaleye Termal ilçesinden özel aracınızla gidebilir ve yol boyunca keyifli manzaraların tadını çıkarabilirsiniz. Şelale bölgesinin tek olumsuz yanı, içerisinde sadece tek bir mekânın olması. Mekân sahipleri adeta bölgeyi tekeline almış ve eğer dinlenmek isterseniz sadece o mekânda oturmanız gerekiyor. Üstelik fiyatları da epey pahalı. Bu arada bizden söylemesi, şelalenin yakınında fotoğraf çekmek isterseniz biraz ıslanmayı göze almalısınız. 🙂
7. Erikli Şelalesi
Yalova’nın Çınarcık ilçesinin Teşvikiye beldesine bağlı Erikli Yaylası’nda doğanın tadını çıkarabilir, bol oksijenle arınabilirsiniz. Yürüyüş ve kamp imkânı sunan bölgede Erikli Şelalesi’ne asma bir köprü üzerinden geçilerek biraz engebeli yollardan yürünüyor. Konumu itibariyle Sudüşen Şelalesi kadar kolay ulaşılabilir olmasa da bu doğa harikasının mutlaka görülmesi gerekiyor!
8. Dipsiz Göl ve Delmece Yaylası
İnsanlık olarak doğanın bize sunduğu güzellikleri yok etmeye adeta ant içmişiz! Muhteşem bir manzarası olan Dipsiz Göl maalesef çevresinde mangal yapanlar ve mangal dumanı nedeniyle neredeyse görünmüyordu. Yalova’nın Çınarcık ilçesine bağlı olan göl, aslında tam bir huzur noktası. Eğer gittiğimde kimsecikler olmasın ve manzaranın tadını çıkarayım diyorsanız bize göre Dipsiz Göl’e sonbahar ve kış aylarında gitmek çok daha keyifli olacaktır.
Yine Teşvikiye beldesine bağlı olan Delmece Yaylası da Yalova’ya gidildiğinde özellikle doğa yürüyüşü ve kamp yapmayı severlerin mutlaka uğraması gereken noktalardan biri. Bölgede market olmadığı için gitmeden önce ihtiyaçlarınızı yanınıza almanızı ve eğer yaz ayında gitmiyorsanız yılın diğer mevsimlerinde havanın epey soğuk olduğunu hatırlatmakta fayda var.
EN POPÜLER MEKÂNLAR VE YEME-İÇME ÖNERİLERİ
Aslında Yalova, Termal Çorbası, Termal Sarma, Milföylü Yalova Kebabı, Böğür (kaburga dolması), Tavuklu Mantı, Yaprak Pidesi, Yumurta Dolması, Yalova Sütlüsü, Termal Tatlısı gibi zengin yemek çeşitliliği olan bir şehir. Yalova’ya özgü bu muhteşem lezzetleri Covid-19 nedeniyle, dışarıda çok fazla yemek istemediğimiz için ne yazık ki tadamadık ve daha pratik şeylerle günü kapattık. Ancak bir sonraki ziyaretimizde hepsinin tadına bakmak için sabırsızlanıyoruz! Denediğimiz yerleri ise sizler için listeledik.
1. Ayla Balık
Burası Yalova merkez sahilinde bulunan salaş bir balıkçı ve özellikle de balık ekmekleri meşhur. Minik bir teknede balıkları pişiriyorlar, hemen yan tarafta yol üstüne attıkları masalarda da yiyorsunuz. Biz covid-19 nedeniyle oturmak istemediğimiz için balık ekmek yaptırarak sahilde bir bankta yedik. Gayet lezzetliydi ve fiyatı da oldukça uygun. Çalışanlar çok güler yüzlüydü. Zaten mekânın sürekli dolu olması kalitesi hakkında bilgi veriyor. Yalova’ya gittiğinizde hem lezzetli hem de uygun fiyatlı yemek için Ayla Balık iyi bir alternatif olabilir.
2. Şampiyon Kokoreç
1962 yılından beri hizmet veren Şampiyon Kokoreç de yine pratik bir şekilde alıp yiyebileceğiniz uygun fiyatlı alternatiflerden. Aslında burası merkezi İstanbul’da olan bir kokoreççi. Yalova’da şubesi var. Bursa’da yediğimiz kokoreçlerden çok daha lezzetli olduğu için önerilerimiz arasına eklemek istedik. 🙂
3. Artukbey Kahve
Yalova merkezde, Safran Deresi’nin yanında yer alan Artukbey Kahve’yi biz çok sevdik. Merkezi Mardin’de olan kahvecinin, İstanbul ve Yalova’da da şubeleri bulunuyor. Mekânda Türk kahvesi, dibek kahvesi, filtre kahve gibi zengin kahve çeşitlerinin yanı sıra, kahve yanı atıştırmalıklar da oldukça çeşitliydi. Özellikle Mardin yöresine özgü zikke adlı çikolataya bayıldık. 🙂 Dibek kahvesi ve zikke ikramları ayrıca çok hoştu. 🙂 Şehri gezerken minik bir mola vermek isterseniz, Artukbey’in ilginç ve yöresel sunumları ile birlikte dere manzarasının keyfini çıkarabilirsiniz.
KONUMLAR VE ULAŞIM ÖNERİLERİ
Bu bölümde Yalova’da gezilecek yerlerin ve mekân önerilerimizin konumlarını paylaşıyoruz. Google Maps® konum listesini kendi hesabınıza buradan ekleyebilir, özelleştirdiğimiz harita detaylarına buradan ulaşabilirsiniz. Biz kendi gezdiğimiz sıraya göre bir rota oluşturduk. Bu rotayı kullanarak, zamanınızı verimli bir şekilde değerlendirebilirsiniz.
Haritada gezinmek için harita penceresine tıklayınız.
Konumlara ve mobil cihazdan kolay erişim için hazırlamış olduğumuz linklere, cihazınızda sahip olduğunuz uygulamaya göre aşağıdaki ikonlar üzerinden hızlıca ulaşabilirsiniz. (Google Maps®, Yandex.Maps®, Apple Maps® ve Yandex.Navigator®)
GEZİLECEK YERLER
MEKÂNLAR
Bu güzel şehri bizim gözümüzden anlatmaya çalıştık.
Herkese Yalova’da keyifli bir gezi dileriz.
Sevgiler!